2015. július 5., vasárnap

Top 10 sorozat

Napjainkban a sorozatok egyre népszerűbbé és színvonalasabbá válnak, de a megnövekedett érdeklődés miatt szinte naponta lát egy-egy sorozat újra napvilágot, ami megnehezíti a nézők dolgát a szelektálásban. Mi ezzel a listával szeretnénk megkönnyíteni a választást, hogy tényleg csak a legjobbak közül kelljen kutakodni. A ranglistán megtalálható még aktív és jelenleg már nem futó, befejezett sorozat is minden kategóriában.


10. Arrow (2012-)




Egy fiatal milliárdos hajótörést szenved és 5 évre egy rejtélyes szigeten reked, ahol túlélése érdekében kénytelen elsajátítani a legmagasabb szinten a különböző harcművészeteket és tökéletesen megtanul bánni az íjjal. 5 évvel később visszatér városába, ahol kis csapatával az éjszaka leple alatt zöld csukjába bújva küzd a város legveszélyesebb bűnözői ellen és egyetlen célja, hogy "megmentse a várost". Ahogy haladunk előre a történetben, úgy kezd szépen kibontakozni, hogy mi történt vele azon a bizonyos szigeten és hogy mi változtatta ilyen módon meg. Szerintem egy kifejezetten jól felépített szuperhősös sorozatról van szó, tehetséges színészekkel, váratlan fordulatokkal, aki szereti a hasonló típusú akcióhősös filmeket, sorozatokat azoknak mindenképpen ajánlott, mint ahogy testvérsorozata a mindössze 1 éve kezdődött Flash is.

9. The Walking Dead (2010-)







Egy zombiapokalipszis közepén járunk, ahol egy maroknyi 
embert figyelhetünk meg, ahogy utolsó leheletükig a túlélésért küzdenek. A sorozat több, mint aminek látszik, mivel nem csupán egy zombigyilkolászós akció-horroról van szó, hanem egy jól felépített drámáról is. Ám, mint minden sorozatnak ennek is vannak hibái, mivel gyakran túl nyújtják a drámai részeket, ami sűrűn unalmassá teszi az epizódokat, amit egy az akció közepén levágott sorozatbefejezéssel próbálnak kiegyensúlyozni, ami elég idegesítő a sorozat azon fanjainak, akik hétről-hétre követik a történetet. Ettől függetlenül még mindig ajánlott és nem csupán azoknak, akik imádják a zombis filmeket.

8. Kaliforgia (Californication, 2007-2014)




Egy sikeres, jóképű, de arrogáns író van a főszerepben, aki látszólag mindent megkap, de ez koránt sincs így. A főszerepben Hank Moody, akit David Douchovny játszik folyamatos poénokkal és gátlástalan tetteivel nevetteti meg a nézőket, mint legjobb barátja Charlie is, de a vígjáték leple alatt a sorozat történelem egyik legkomolyabb drámája bújik meg. Hiába van meg mindenük és élik a millimosok életét, kapnak meg minden nőt, mégsem boldogok. Hank egy se veled se nélküled kapcsolatban él Karennel, akivel van egy kamasz lányuk, de a hosszú picit veled élek, kicsit nem periódusok miatt Karen kezd eltávolodni Hanktől, aki kétségbeesetten próbálja visszakapni, miközben az elvállások idején mindenkivel összefekszik és folyamatosan bajba keveredik. A sorozatot ajánlom azoknak, akik szeretik a gátlástalan vígjátékokat és azoknak is akik egy viccesebb, de mégis többletjelentéssel bíró drámát akarnak végignézni.

7. Róma (2005-2007)




A sorozat hűen bemutatja, hogy milyen lehetett az élet az ókori Rómában Gaius Julius Caesar felemelkedésének idején. A sorozat ridegen mutatja be az emberi természet legsötétebb oldalát, árulásokkal és ármánykodással. Julius Caesar ezért azt az elvet követi, hogy "tartsd közel barátaidat, de még közelebb ellenségeidet."

6. Spartacus: Vér és homok (2010-2013)




Az HBO pár évvel ezelőtt jó pár magas költségvetésű sorozatba belekezdett, aminek része volt a Spartacus is. A sorozat leghíresebb és legjobban sikerült évada az 1., ami Spartacus felemelkedését mutatja be gladiátorként és az okot, amiért a lázadást indította. A sorozat nincs híján meztelenkedésnek és erőszakos jeleneteknek, de nagyon máshogy nem is lehetne bemutatni az ókori Rómát. A sorozatból 3+1 felvezető, 0. évad készült a szezonnyitó után, mivel az első évad főszereplője Andy Whitfield tragikus körülmények között elhunyt és amíg az új Spartacust keresték csináltak egy hasonlóan sikeres 6 részes előzménysorozatot.

5. 24 (2001-2010, 2014-)




Egy teljesen egyedi ötlet alapján született zseniális sorozat, ami 8 évadon át futott töretlen sikerrel, majd 4 év szünet után 1 bónusz évad erejéig és a további folytatást rebesgetik. A főszerepben Kiefer Sutherland egy terrorellhárításnál dolgozó ügynököt alakít. A sorozat különlegessége, hogy minden egyes rész egy óra történését mutatja be, így a 24 epizód alatt az ügynökök teljes napját végignézhetjük, ahogy több ezer élet megmentéséért küzdenek a terroristák ellen.

4. Kemény motorosok (Sons of Anarchy, 2008-14)



A történet hűen mutatja be a motoros bandák rideg valóságát, hogy egy békés céllal létrehozott bandából, egy drogosokkal és bűnözőkkel teli széthúzó káosz lett, akik képesek elárulni saját vezetőjüket is. A sorozattörténelem egyik legjobban megírt forgatókönyvéről beszélünk, ami folyamatos ellentétek között egyensúlyozva tartja fent a nézők figyelmét.

3. Trónok harca (Game of Thrones, 2011-)




A könyvadaptációból született sikersorozat, mára a legnépszerűbb HBO-s sorozattá vált és elképesztő 9,5-ös értékelést kapott imdb-n. Mint a legtöbb könyvadaptációnál itt is tökéletesen kidolgozott karakterek és remekül megírt forgatókönyv segíti a rendezők és színészek dolgát, akik szintén átlagon felül teljesítenek. Az egyetlen dolog ami miatt nálam nem az első helyre került, hogy a történet sok helyen ül és egy-egy momentumot, amit bele lehetne sűríteni egy epizódba, gyakran 5-6 részen, vagy akár egy egész évadon keresztül húznak el, ezen kívül viszont nem sok hibát találunk a sorozatban, viszont aki nem szereti az erőszakos filmeket, a cenzúrázatlan meztelenkedést, azoknak nem ajánlom a sorozatot.

2. Szökés (Prison Break 2005-2009)




Sokak rémálma, hogy egyszer olyan bűntettért fognak börtönbe kerülni, amit nem is követtek el, ezúttal ez történik Lincoln Barrowsal (Dominic Purcell), akinek viszont senki nem hisz, kivéve saját öccsét Michael Scofieldet (Wentworth Miller), aki karrierje és élete kockáztatásával egy merész tervet eszel ki bátyja megszöktetésére. Mint ahogy látszik egy izgalmas alapsztorival indul a történet, amit remekül felépítettek. A sorozatból összesen 4 évad készült, amiből az első talán minden idők egyik legjobban sikerült szériája.

1. Breaking Bad (Totál szívás, 2008-2013)




Egy sorozat, amiben minden van, dráma, akció, humor és két tökéletes színészi alakítás egy remek sztorival fűszerezve. Az unalmas kémiatanár megtudja, hogy rákban szenved és nincs sok ideje hátra, de a későbbiekben a legjobb életkörülményt akarja a családjára ráhagyni. Véletlenül találkozik egy volt diákjával, aki benne van a drogbizniszben és elkezdenek methet kotyvasztani, olyan magas szinten, hogy rövid időn belül az egyik legelterjedtebb cucc lesz az övék a piacon. A dolgukat nehezíti, hogy sógora a rendőrség drogosztályán dolgozik.
Minden idők egyik legjobban felépített és legjobban megírt sorozata, szinte hibák és köntörfalazás nélkül, tökéletesen bevezetve minket a drogosok pokoli életébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése